top of page
Couple's Embrace

RYGESTOP

Alle kan holde op med at ryge, nogle ved hjælp af akupunktur, andre uden.

Det kan føles umuligt at blive ikke ryger; aldrig mere en cigaret efter aftensmaden, ingen cigaret til kaffen eller TV-avisen. Det lyder uoverkommeligt. Men, man skal kun holde én dag ad gangen!

Når du ikke har røget i 4-5 dage, ser verden fuldkommen anderledes ud. Det er dog næsten umuligt at forestille sig. Det bliver rart ikke at skulle ryge, det føles frit og frisk især om morgenen, så snart man vågner, altså inden cigaretten. Det er skønt at have en god smag i munden, at smage og dufte alting anderledes, at have mere energi.


Ja, der er der stor sandsynlighed for, at du helst vil undvære cigaretten efter ganske få dage.

Når livet senere lægger et stridspunkt for dagen, ved os tidligere rygere, hvad en cigaret kan gøre.

Vær stærk, vær klog, tag ikke et sug. Find en løsning uden tobak. Det er din frihed.

Tobak og økonomi

Rygning er et samfundsproblem forbundet med sundheds-myndighedernes økonomi. Iflg. WHO kommer der flere penge i statskasserne via afgiften på tobak, end der går ud til behandling af de skader rygere pådrager sig.

Kom tobakken frem idag, ville den muligvis blive receptpligtig, eller evt. forbudt.

Hvordan virker nikotin på mennesker?

Ingen vil være ryger. Alle ville stoppe, hvis ikke nikotinen bandt. Vi finder blot argumenter for at forsvare rygning. Argumenterne er især: Det er hyggeligt, jeg holder hvis jeg vil, ingen skal bestemme over mig (“undtagen nikotin”), jeg har det godt med at ryge, jeg tør ikke holde, hvis vægten stiger, det er bare en vane.

Nikotin påvirker det automatiske nervesystem, som ikke er under viljens kontrol. Afhængighed af tobak er afhængighed af nikotin. Nikotin er det mest vanedannende stof, der findes. Det er et gammelt anti-depressionsmiddel.

Nikotin får de fleste funktioner i kroppen til at accelerere. Dvs. puls og blodtryk øges, humøret eskalerer, tarmfunktion og stofskifte stiger.

Det varer desværre ikke ved. En anden funktion i vort nervesystem bremser efter fire timer den kunstige opkvikning, nikotinen giver. Dvs. at blodtryk og puls falder, humøret og energi reduceres, tarmfunktion og stofskifte mindskes. I ekstreme tilfælde kommer nedtrykthed eller depression.


Sådan vågner en ryger hver morgen. Derfor fortsætter rygeren.

Når rygeren igen tager en cigaret, kommer denne depression af ovenståenden tilstande på afstand. Humør, puls blodtryk stimuleres og fordøjelsen kommer i gang med nikotin.​

Tobak & sundhed

Samtlige sundhedsorganisationer anser tobak som et forgiftningsmiddel og som stærk vanedannende nervemedicin.

​Vedvarende rygning kan medføre astma, hjertesygdomme, pulsændringer, nedbrydning af arterier især i ben, samt lunge-, nyre- og blære-cancer.

Der er ligeså mange sideeffekter på psyken, som ikke ses og sjældent erkendes.

Tobaksafvænning

Ved rygestop tager man nikotinens effekt væk fra nervesystemet. At fjerne nikotin og få kroppens egne funktioner til at overtage nikotinens tager 2-3 dage.

Akupunktur kan altså, i løbet af et par dage, normalisere disse funktioner. Dvs. få puls, blodtryk, tarmfunktion, humør osv. på et normalt niveau, uden nikotin. Akupunktur balancerer nervesystemet til at klare sig uden nikotin.


Effekten af nålene erstatter effekten af nikotin.

Efter behandlingen kan man have trang til tobak disse få dage, men man får ikke abstinenser.

Tobaksafvænning består i at give lysbehandling på øret og sætte en-to nåle i alt efter hvorledes rygeren reagerer, i punkter, der kan få de funktioner, der påvirkes af nikotin, til at fungere optimalt uden nikotin.

Akupunktøren undersøger i øvrigt, om der er andre blokeringer i nervesystemet, som kunne forhindre den fulde virkning af behandlingen, således at du ikke blot bliver tobaksfri, men også i bedre balance.

Det svækker behandlingseffekten meget at ryge 6-8 timer forinden behandlingen. Vi anbefaler en tobaksafvænning først på dagen uden at have røget samme dag.​

Hvem bør ikke ophøre med rygning?

Personer, med en diagnosticeret depression, burde ikke holde op med at ryge, da depressionen midlertidig vil kunne forværres.

Det er umuligt at etablere motivation til rygestop hos en deprimeret person.

Nikotin stimulerer hjertet. Hvis man er over 70, kan man ikke bare tage denne “hjertemedicin” væk.

Såfremt et ældre menneske holder op med at ryge, anbefaler vi samråd med egen læge.

Misbrugere skal overveje rygestop en ekstra gang.

Tager man på i vægt?

Hver cigaret forbrænder 10 kalorier. Med et dagligt forbrug på 20 forbrændes 200 kalorier alene ved rygning. Erstattes tobakken med mad, går det galt med vægten og her er årsagen til, at mange falder tilbage. Tobaksafvænning kan være noget, man foretager i flere omgange.

Man kan få hjælp til at normalisere blodsukkeret og trangen til mad i forbindelse med tobaksafvænningen.

Det er klogt at slutte.

Det er overkommeligt​.

En behandling kan være nok. Vi støtter enhver i processen.

Et af de største forandringer et menneske får i sit liv er, at slutte med nikotin eller andre vanedannende midler.

bottom of page