top of page
Physical therapy on leg

MULTIBEL SKLEROSE, MS

DE HYPPIGSTE ÅRSAGER TIL SKLEROSE

- Stress

- Insulinresistens

- Glutenintolerance

- Ebstein bar virus, som trækker tungmetaller ind

- Borelia, som trækker tungmetaller ind

- Ofte har pt. været udsat for biluheld, hvorved øverste nakkehvirvel fikseres/skades

DE HYPPIGSTE ÅRSAGER TIL ALS

- Insulinresistens

- Massivt stress.

BEHANDLING AF SKLEROSE OG ALS

Kostændring, karbohydratfri kost, stenaldermad. Se nedenstående

Motion bevirker nedsat insulinniveau.

Ikke tilladt:

Hvide og brune ris, rismælk, riskiks.

​Brød, pasta, korn, herunder perlekorn.

​Sukker, rørsukker, muscovado, melasse, honning.

​Kartoffel, majs, pastinak, kålrabi.

​Mælkeprodukter.

Gedeost kan tages ind i mindre mængder, ligeså 2 spiseskeer fløde fra Jersey-koen, når der er større fremgang.

Kød fra dyr der har fået korn, kraftfoder, al konventionel kød.

​Denne stenalderdiæt giver fuld energi til dagligdagen og dyb nattesøvn. Det er en livsstil som vi er designet til. Gevinsterne er så store, at man ikke har lyst til at spise normal dansk mad mere, efter nogle få uger.

ALS-patineter skal testes for postvirale infektioner hos egen læge

Tag blodprøve for Herpes 1 og 2 samt Epsteinbar virus.

Hvis testen er positiv anbefaler dr Kurt Mosetter flg. til injektion en gang ugentligt i 10-12 uger

- B 6 vitamin 100 mg, iv

- B 12 Metylcobalamin 1000-3000 microgram iv

- Folinsyre 100 mg iv

- Glutathion 4 gr/4000 mg iv

- C vitamin 15 gram/150ml iv (gerne fra Pascoe)

​- Ydermere fremskaffes flg på intrenettet:

- Lysin 3 g daglig

- BCAA 12 g daglig

- Selenokehl 10 dråber, morgen

- Zinkokehl 10 dråber, aften

- Quentakehl 3×10 dråber daglig

Akupunktur, akupressur (Myoreflexterapi) og øreakupunktur kan behandle posttraumatisk stress og stress, samt nedsætte insulinproduktionen, hvis denne er for høj.


Anbefalede tilskud

- Lecitin 3 gr. gange 3 dgl.

- Kreatin ½ ts

- Zink, mangan magnesium

- Marietidsel

- Absint

- Selen & E- vit.

- Kostændring

- Karbohydratfri kost, det samme som stenaldermad.

Der er forskel på Stenaldermad fra land til land, men sukkerstofferne skal så langt ned som muligt og forkert fedt må ikke indtages. Forkert fedt er opvarmet plantefedt og fedt fra dyr der har fået korn, især majs.

Man kan med sindsro spise fedt fra dyr der har græsset.

Hent inspiration fra


- Kernesund økomad

- Køkkenkunst på høje hæle

- Raw Food

- Vores bedste GI opskrifter

- Stenaldermad

- Stenalderkost – Palæoopskrifter til det moderne menneske

- Palæo – Stenalderkost og træning

- ALS OG SKLEROSE-DIÆT

Tilladt:

Bær og honningmelon. Ingen frugt ud over honningmelon, som skal spises inden kl. 14.

​Alle grønsager undtagen kartoffel, majs, pastinak, kålrabi, flest der vokser over jorden.

​- Rigelige mængder avokado.

​- 3 kopper bladgrønt dagligt. Jo mørkere blade, des bedre.

​- Alle frø især Chia-frø, Hørfrø, græskarkerner, solsikkekerner, sesam, nødder, mandler, kakao, kaffe.

​- Sorte og røde ris.

​- Svedjerug i små portioner.

​- Alt kød af kvæg der har græsset. Fedtet kan spises. Vildt og frilandskvæg, Det er OK at de har fået strå.

​- Krydderier Alt er tilladt

​- Bælgfrugter Undgå tørrede bælgfrugter, som bønner, ærter, anvend kun linser begrænset til en gang om ugen.

Disse to sygdomme er beskrevet i kinesisk medicin for flere tusinde år siden, hvor Traditionel kinesisk Medicin betragter årsagen til disse sygdomme som et grundlæggende fordøjelsesproblem, der stammer fra en dysfunktion i mave og bugspytkirtel, men hvis årsag er multifatorel.


Herved fremmes fænomenet sclerosering (at forkalke, MS/sklerose), ydermere svækkes musklernes evne til at åbne op for næring og dette kalder man i dag insulinresistens. Den værste konsekvens af insulinresistens er ALS. Hvis muskelcellerne lukker helt af ses muskelsvind, som er et andet ord for ALS.

Der skal være arvelige anlæg for at udvikle disse sygdomme, men arvelighed alene kan dog fremprovokere sygdommene. De er begge livstilssygdomme i kombination med arvelighed. Der ligger enten massiv stress og eller alt for mange kulhydrater og evt. også forkert fedt i kosten til grund.

Allerede i 1950 kom den første artikel frem i vestlig medicin om sammenhængen mellem ALS og sukkerintolerance. I 1990 kom næste artikel om ALS og Insulinresistens.

Se her hvordan en amerikansk kvindelig læge helbreder sig selv fuldstændig for fremskreden sklerose. Hun har fulgt de traditionelle råd i 3 år og endt i elektrisk kørestol. Da hun gik på stenalderkost, blev hun rask.​

MS skaber forkalkning omkring nerver (grundet fordøjelsesdysfunktion) og ALS lukker for næring til muskelcellerne af samme årsag, men dette gør ikke MS og ALS til neurologiske sygdomme, selvom de udspiller sig i nervevæv, ej heller sygdomme i immunsystemet. Problemet kommer fra fordøjelsen, men kan provokeres af massiv stress både af fysisk (traumer, bilulykker) eller psykisk karakter.

Læs her hvordan man troet Sclerose havde noget med immunsystemet at gøre.
www.jstor.org/stable/10.1086/662453​

Insulinresistens har flere årsager.


De vigtigste to årsager hænger fuldstændig sammen. Den ene er massiv stress, den anden er raffineret kost, dvs. indtagelse af for mange kulhydrater, som sukker, brød, kartofler, pasta og ris, samt mælkeprodukter og forkert fedt.

Når man spiser for mange kulhydrater (mono-og poly-sakkarider) øges produktionen af insulin og man får større trang til kulhydrater, fordi blodsukkeret falder ved øget insulinproduktion. Disse hurtige kulhydrater (med høj glykæmisk index) skaber fordøjelsesproblemet. Når vi stresser kommer kroppen i kamp-flugt-tilstand, hvilket får fedt til at smelte om til sukker, der går i blodet, for at have hurtige kulhydrater til flugten eller kampen.


Da der hverken er kamp eller flugt skal sukkeret tilbage til cellerne og herved kommer insulin i blodet, for at trække sukkeret ud af blodet igen, som en direkte følge af stress. Øget insulinproduktion skaber inflammation. Inflammationen er ved celledøren, som insulinet åbner, men nu kalkes celledøren til af inflammation. Kroppens reaktion på dette er, at producere 5 gange så meget insulin for at åbne celledøren, hvilket forværrer inflammationen og derved muligheden for at åbne døren ind til cellerne og få næring derind. Nu begynder cellen at æde sig selv op indefra, ved at brænde den næring af, der er i cellen.

Når der produceres meget insulin (altså grundet stress og/eller hvid mad), skabes ikke bare et fordøjelsesproblem, med de hvide blodlegemers fangearme svækkes, nærmest lammes. Dette giver mulighed for at virus kommer ind i kroppen. Vi har alle hørt om eller kendt de børn, der spiser for meget sukker og får konstante forkølelser. Vi har også oplevet mennesker der arbejder alt for meget og i de værste stressperioder ender med at få en forkølelse.

Styrk dit immunforsvar, tag hvid mad væk fra kosten.​ Undgå massiv stress. Værst er den stress der ligger ubevidst i vort nervesystem, som vi ikke kan mærke. Denne bærer vi i os, som en følge af traume eller ckok.

Hos MS og ALS-patienter kan der være meget overvægt på en af ovenstående faktorer.

GALILEOTRÆNING

VIGTIGHEDEN AF GALILEOTRÆNING VED SKLEROSE OG ALS

Galileotræning er træning med vibratorplatform fra Novotec-Medical. Denne træning anbefales ved balance- og gangbesvær forårsaget af neurologisk og motorisk tab af balance- og gangevne.

Galileotræning er sideværts trappetræning på en plade der vipper/vibrerer bilateralt med variable frekvenser.


Når kroppen vippes til den ene side, vil samtlige muskler i modsatte side øge tonus, for at kompensere for fald. Dette gentages ved næste vip, således at alle muskler konstant stimuleres. En Galileo-træningstur er indkodet til tre min.

Galileotræning er udviklet til at stimulere muskel og nervesignal­mønstre helt tilsvarende almindelige gangmønstre, men på en mere intensiv måde som effektiviserer træningen.


Det er ikke muligt for hjernen at afdække, om en person selv går, eller om personen går ved hjælp af Galilotræning. Effekten af Galileotræning er både cerebral-, medullær-, neural- og motorisk.

Galileotræning differentieres i forhold til regulering af Hertz.

5 – 12 Hertz er proprioceptiv træning, dvs. balancetræning, der i høj grad aktiverer centrale reflekser, herunder det vestibulære system. Hjernen skal kompensere, grundet de lave frekvenser og dermed forholdsvis lange pauser imellem muskelsammen-trækningerne, hvilket styrker balanceevnen.

Kompensationen gør, at hofterne bevæger sig under 12 Hertz.

Ældre mennesker og balancebesværede har godt af træning under 12 Hertz, for at få hjernen til at balancere.

10 – 20 Hertz strækker og styrker muskler, stimulerer både centale og perifere reflekser, samtkoordination.

Styrker musklerne, hvilket bevirker, at man forebygger fald.


Fald er oftest mangel på sideværts muskelstyrke og derved manglende kompensationsevne ved lateral balancetab. Her forebygges tillige frakturer, som er mindre relateret til alder og knoglestruktur, men mere til faldrisiko. Nøglefaktorer til faldrisiko er tab af muskelstyrke, grundet mangel på daglig bevægelse. Frakturer kan forebygges ved at undgå fald.

Galileotræning adapterer muskelstyrke til knoglestyrke. Ligeledes skaber Galileotræning muskelkraft, som er en kombination af muskelstyrke og hastighed.

Galileotræning har ydermere stor effekt på spasticitet. Spasticitet forværres det første minut under træningen og bedres drastisk de følgende minutter.

Fastspænding eller støtte med armene under Galileotræning sætter de Vestibulære informationer ud af spil, således at man ikke får effekt på balanceevnen. Den mest effektive træning fås, når man ikke anvender støtte under Galileotræning.

En af de vigtigste effekter ved Galileotræning er, at genoptræne evnen til at holde hovedet og stabilisere hovedet.

20 – 30 Hertz øger muskelstyrke og udholdenhed, stimulerer primært perifere nerverefleksaktiviteter og rygradsreflekser.

Stimulering over 20 Hertz aktiverer de perifere reflekser hurtigere end den tid det tager for nerveinformationen at nå til cerebrale områder. Hermed normaliseres og opbygges perifere reflekser også i de tilfælde hvor cerebral kontrol er mangelfuld.


Af samme årsag stimuleres muskelaktiviteten langt mere kraftfuldt end man kan opnå ved normale øvelser.

Ved spasticitet og neuropatier mangler efferent kontrol, noget som vanskeliggør aktivering af muskler og dermed træning og normalisering af perifere reflekser. Galileotræning ved høj frekvens aktiverer muskler netop uafhængige af cerebral kontrol og virker dermed opbyggende – dels pga øget afferent aktivitet medvirker til opbygning af nerven og dels fordi den forøgede afferente aktivitet stimulerer hjernens reorganisering af den tabte muskulære kontrol.

Hjælp og hjælpemidler

Hjælp og hjælpemidler kan reduceres betydeligt, hvis man som Sklerose- eller ALS-patient træner Galileo 5 gange dagligt af 3 min.

bottom of page